Az ingatlanközvetítők Bibliája végre megszületett!

    Kirsch Gábor   szept. 28th, 2014
 

Az ingatlanközvetítők Bibliája végre megszületett !

Az ügyfelek és az elhivatott ingatlanosok is nyernek – az ingatlanközvetítők kezdeményezésével!

Mára minden ingatlanpiaci szereplő számára egyértelművé vált, hogy milyen súlyos károkat okoznak az iparágnak a szakképesítés és hozzáértés nélkül dolgozó kóklerek, akiknek tevékenysége negatívan befolyásolja a teljes szakma megítélését.

Az ingatlanosok egységesen vallják: szükség van Magyarországon egy olyan közös szabályrendszerre, mely kereteket tud szabni a szakmának.

kódex

A BKIK és a Magyar ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) koordinálásával és jelentős szervezetek, hálózatok támogatásával a napokban elkészült az Ingatlanszakma Etikai Normagyűjteménye, amely hatalmas lépés a szakma megújulásának és a kibicektől való megtisztításának irányába.

Az Etikai Kódex érvénybe léptetésével várhatóan elindul az a folyamat, amely során az etikusan működő szakemberek közösen vissza tudják majd helyezni a szakma méltóságát az, azt megillető helyre, és amelynek következtében az iparágban hosszabb távon olyan emberek fognak dolgozni, akik ténylegesen kiszolgálják az ügyfelek igényeit.

A hétvégi Lakásbörzén aláíró szervezetek összes képviselője egyetértett abban, hogy a szakma életében történelmi nap az Etikai Normagyűjtemény aláírása, mely után a szakmai szereplők mellett az ingatlaneladók-, és vásárlók is joggal bizakodhatnak egy tisztább, átláthatóbb és kiszámíthatóbb üzleti környezet kialakulásában.

A teljes konszenzus érdekében, több ízben gyűltek össze a neves ingatlanközvetítői hálózatok képviselői, akik megvitatták a BKIK és a MIOSZ által előkészített Ingatlanközvetítői Etikai Normagyűjtemény  kérdéses pontjait, amely által elhárult minden akadálya annak, hogy a piac, jelentős szereplői által ellenjegyezve legyen ez a mérföldkőnek számító dokumentum. Erre került pénteken sor a Lakásbörze szakmai napján.

Ingatlanközvetítői Etikai Normagyűjtemény -  aláírólapIngatlanközvetítői Etikai Normagyűjtemény – Aláíró lap

A dokumentum letölthető szövege ITT található.

Az aláíró szervezetek kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy az Etikai Normagyűjtemény bevezetésével új élet kezdődik az ingatlanközvetítői piacon. Kitértek arra, hogy a kódex nem csak az ingatlanközvetítői irodák között teremt tiszta viszonyokat, de fogyasztóvédelmi szempontból is kiemelt jelentőséggel bír.

A kódex kidolgozóinak és az aláíró szervezeteknek elsődleges célja volt, hogy a Normagyűjtemény adta eszközökkel kiszorítsák a piacról a szakma hírnevét nap mint nap rontó kóklereket, akik az ingatlanközvetítői szakmát járatják le folyamatosan azzal, hogy az ügyfeleket  megtévesztik.

Fogyasztóvédelmi szempontból különösen fontos következménye lehet az Etikai Normagyűjtemény létrejöttének, hogy az emberek ezután nagyobb bizalommal fordulhatnak azokhoz az irodákhoz, akik magukra nézve kötelezőnek tekintik az etikai normák betartását, mert ennek köszönhetően magasabb minőségű szolgáltatásban lehet része az ügyfeleknek.

 

Az Etikai Normagyűjtemény létrejötte előtt szintén jelentős mérföldkőnek számított az a momentum, amikor a piac befolyásos szereplői felismerték a szakmát szétfeszítő ellentétek romboló hatását, majd hiúságukat félretéve készek voltak közös asztal mellé ülve konstruktív megoldást találni. Itt indult útjára az Etikai Normagyűjtemény, amely tiszta kereteket kíván szabni a teljes szakmának és remélhetőleg gátat szab majd az érdekellentétekből fakadó etikátlan piaci cselekedeteknek.

A szektor képviselői abban bíznak, hogy a szankciók veszélye tisztességes működésre kényszeríti a piaci szereplőket, illetve a kóklerek kiszorítása mellett sikerül a hálózatokon belül dolgozó, azonban zavarosban halászó ingatlanosokat is messze űzni ettől a szakmától. Mindezek megvalósulása után pedig elérhető lesz a célok origójának számító közös vágy, hogy nőjön a fogyasztók részéről a bizalom, és pozitív legyen az ingatlanközvetítői szakma megítélése.

 

aláírók - csoportkép

 

Ezen cégek és szervezetek vezetői tartották fontosnak létrehozni és írták alá az Ingatlanközvetítők Etikai Normagyűjteményét:(Balról)

Balla Ingatlanirodák , Avatar Ingatlan hálózat, Belvárosi Ingatlanok,  IME,

City Cartel, Duna House, GDN Ingatlanhálózat, BKIK, Lakáscentrum, MIOSZ, MIÉSZ, KIVOSZ.

 

Megkérdeztük a az Etikai Normagyűjtemény kidolgozásában résztvevőket is, hogy

miben látják a Kódex legnagyobb hasznát a jövőben?

Sándor Viktória (a MIOSZ elnökségi tagja, az Etikai Normagyűjtemény egyik kidolgozója) : „Kemény és hosszadalmas munkán vagyunk túl, de minden perc megérte, amit BKIK-s Kovács Jánossal és a munkában részt venni akaró ingatlanközvetítő hálózatok vezetőinek bevonásával a Normagyűjtemény összerakására fordítottunk.

Azt gondolom, hogy egy lépéssel előrébb vagyunk a mindenki érdekét szolgáló teljes körű képviselet felé. Hisszük, hogy a tiszta játékszabályoknak köszönhetően mind a szakmán belül, mind az ügyfelek tekintetében nőni fog az egymás iránti bizalom, amely egy jobb együttműködést fog biztosítani a piac minden szereplője között.

Természetesen a legfontosabb, hogy mostantól kezdve minden feltétel adott lesz hozzá, hogy egy megfelelő minőségű szolgáltatási színvonalat biztosítsunk az ügyfeleknek”

Osadcow Gergely (elnök – MIOSZ): Nagyon szeretnénk, ha a Normagyűjteményt most aláíró és elfogadó hálózatokon kívül egyre több ingatlanközvetítői iroda csatlakozna a rendszerhez, mert csak ez garantálhatja azt, hogy kiszoruljanak a piacról az engedély nélkül dolgozó kóklerek. Ez az egész szakma érdeke, mert ha ez teljesül, akkor több ügyfél fog jutni egy korrekt értékesítőre.

Meglátásunk szerint a  közös etikai normák hatására nőni fog az irodák közti együttműködési bizalom is, mely maga után fogja vonni a  keresztértékesítések számának növekedését, ezzel az ingatlanok várhatóan rövidebb időn belül kerülhetnek majd értékesítésre. Ez egyszerre fogja emelni az eladói és a vevői megelégedettséget, illetve bizalmat.

 

Szerző: Máté Péter

 

<< Vissza az ingatlan szakmai hírekhez

 


Címkék: szükség van az Etikai Kódexre,

Tetszett? Hasznos volt? 
Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

 


Rétköz Vagyonértékelő Kft.                              
1118 Budapest, Rétköz utca 51.                      
Tel.: +36 30 914 1585
                                    
www.retkozvagyonertekelo.hu