Pódiumbeszélgetés az ingatlanközvetítői szakma aktuális kérdéseiről

 okt. 6th, 2014  
 

Pódiumbeszélgetés az ingatlanközvetítői szakma aktuális kérdéseiről

A múlt heti VI. Lakásbörzén, a MIOSZ által szervezett szakmai napon – az Ingatlanközvetítők Etikai Normagyűjteményének aláírása mellett – a vezető ingatlanközvetítői irodák küldöttei egy pódiumbeszélgetés keretében vitatták meg a piac aktuális kérdéseit/helyzetét. A Szűcs Sándor (Pesti Magyar Színház) által tolmácsolt kérdésekre adott válaszaikban rövidtávú prognózisokat is megfogalmaztak résztvevők, így a hallgatóság hű képet kaphatott a piac jelenéről és jövőjéről.

A pódiumbeszélgetés résztvevői:

Dr. Sztranyák József (BKIK Ingatlanosztály), Grécs Ildikó (IME), Rutai Gábor (Duna House), Déry Attila (Otthon Centrum), Balla Ákos (Balla Ingatlan), Sobel Péter (Belvárosi Ingatlan Hálózat), Vajnági Pál (City Cartel), Gadanecz Zoltán (GDN Ingatlan), Köles Zoltán (Lakáscentrum).

Glázer Tamás (VOSZ – alelnök) megnyitó beszéde után a következő kérdésekre válaszoltak a küldöttek/résztvevők/ingatlanpiaci szakértők:

 

Mi várható rövidtávon – mondjuk úgy 1-2 éven belül – az új lakások piacán? Visszatérnek-e a beruházók?

Dr. Sztranyák József véleménye szerint az ingatlanpiac szükségszerűen felfelé fog ívelni, még ha a 2007-2008-as, aranykornak tekinthető időszak nem is fog visszajönni. Ezt azzal magyarázta, hogy a fenntartható fejlődés hozza majd magával azt az alapkövetelményt, hogy a kereslet vezérelte ingatlanpiac fog érvényesülni. A meglátása szerint olyan helyeken lehet majd telepíteni új ingatlanokat, ahol beindul a gazdaság, mert így jön csak létre a fizetőképes kereslet. Ennek a fedezetét a magyar ember okossága és dolgos keze adja, illetve a 2014-2020 között lehívható EU-s források, melyek elosztása reménye szerint hatékonyabb lesz az előző ciklushoz képest.

Köles Zoltán vevői és beruházói oldalról is külön megvizsgálta a kérdést. Véleménye szerint vevő oldalról egy több éves kivárási időszakon vagyunk túl, hiszen a válság a vásárlási kedvet is drasztikusan visszafogta az elmúlt 6-7 évben. Ennek ellenére már most látszódik, hogy elkezdett fokozódni az igény az új lakásokra, illetve a vásárlási kedvet a kormány azon intézkedési is elősegítik, amelyek a hitelezés újbóli beindítására irányulnak. A beruházók oldaláról úgy látja, hogy a „pénz keresi a helyét”, de mivel az ingatlanbefektetés egy klasszikus befektetési forma, ezért az építések azonnal el fognak indulni, ha nagyobb ütemben nő a kereslet is.

Véleményét osztotta a Déri Attila (Otthon Centrum) is, azzal a kiegészítéssel, hogy külön választaná a használt és az új építésű lakások piacát is, mert ez utóbbiak helyzete sokkal nehezebb, mivel az elmúlt évek építkezési visszaesésének köszönhetően nagyon statikus most a lakáskészlet. Meglátása szerint a kormányzatnak a befektetői oldalt is több oldalról segítenie kéne valahogyan. A fejlesztők megtérülési számításiból egyértelműen látszik ugyanis, hogy az új építésű lakások magas ÁFA tartalma még mindig jelentősen visszaveti építési kedvet. Tovább nehezíti a befektetők helyzetét, hogy míg a válság előtt „tervrajzról” is rengeteg lakást tudtak előre eladni – így javarészt a vásárlók finanszírozták a 12-18 hónapos kivitelezés költségeit -, addig most szinte kizárólag a kulcsrakész lakások érdeklik a vevőket, így a befektetői oldalnak is égető szüksége lenne az olcsó hitelekre.

Egyet értett vele Rutai Gábor (Duna House), aki statisztikai adatokra támaszkodva elmondta, hogy lassan, de biztosan kezd beindulni a piac, amit jelez, hogy félbehagyott projektek indulnak újra, illetve az árak is emelkedni kezdtek. Hozzátette, hogy náluk is beindult az újépítésű lakások eladása, de emiatt hamarosan nagyobb is lesz a kereslet, mint a kínálat, erre viszont mihamarabb reagálnia kell mind a piacnak, mind a kormányzatnak.

Balla Ákos (Balla Ingatlan) arra hívta fel a figyelmet, hogy bár kezd beindulni a hitelezés, de ennek mértéke meg sem közelíti a 2007-es évekét, így az újépítésű lakások vonatkozásában teljes szemléletváltásra van szükség a beruházói oldalon is. Az építőknek kisebb és hatékonyabb otthonokat kell fejleszteniük, melyeket kisebb négyzetméter árakon kell kínálniuk, hogy felpöröghessen a piac.

 

Mi a véleménye a kizárólagosságról a fogyasztói szemszögéből?

 

Balla Ákos véleménye szerint a fogyasztók alapvetően nem szeretik a kizárólagos szerződéseket, mert úgy érzik, hogy ezzel az ingatlanuk értékesítésnek a lehetőségei csorbát szenvednek. Az ügyfelek ezen álláspontját valamilyen szinten meg is tudja érteni, de ha az ingatlanközvetítő ehhez úgy áll hozzá, hogy pótolja ezt azzal, hogy a vállalásait maradéktalanul teljesíti, akkor meglátása szerint a lehető legjobb és legtisztább választás a kizárólagos szerződés megkötése.

Sobel Péter felhívta a figyelmet, hogy nyugaton szinte kivétel nélkül kizárólagos megbízásokkal dolgoznak az ingatlanközvetítők. Többek között már csak emiatt is követendőnek tartja ezt a szerződésformát, és kifejtette, hogy a közvélekedéssel ellentétben ez a szerződés típus biztosítja jobban a gyorsabb adás-vételt.

Vajnági Pál is elmondta, hogy az van a köztudatban, hogy a kizárólagos szerződés a fogyasztónak a legrosszabb. Ezt az általános vélekedést szükségszerűen meg kell változtatnia a szakmának, annak érdekében, hogy újra létrejöjjön a bizalom ingatlanos és ügyfél között. A nem kizárólagos megbízást egy horgászhoz hasonlította, ami a „bedobja a horgot, aztán csak ráakad valami” elven működik. Meg kell érttetni a fogyasztókkal, hogy a kizárólagos szerződés pont az ő érdekeiket szolgálja a leginkább.

Rutai Gábor kifejtette, hogy ők is ennek a szerződésformának a hívei (megbízásaik több, mint fele kizárólagos), és nem csupán a piacvezetői státuszuk miatt, hanem mert ők is úgy gondolják, hogy „sok ember tehene igazából senkinek sem a tehene”, így minőségi ingatlanközvetítői munkát csak ebben a formában lehet végezni.

Köles Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a MIOSZ-nak van egy olyan új szerződés formája, ami az ügyfelek részére biztosítja a lehetőséget, hogy bármikor felmondhassák a megbízást, ha az ingatlanközvetítő nem teljesíti pontosan azokat a vállalásait, amiket a szerződés tartalmaz.

 

 

Miért fontos az Etikai Kódex a szakmának?

 

Az, hogy az Ingatlanközvetítők Etikai Normagyűjteménye fontos a szakmának nem is lehetett kérdéses, hiszen a pódiumbeszélgetés résztvevői eredendően azért jelentek meg a szakmai napon, hogy aláírásukkal is elköteleződjenek a kódex mellett.

Balla Ákos azt hangsúlyozta, hogy a szakma és a saját megbecsülésük miatt tartja nagyon fontosnak a kódexet, mivel az egész ingatlan piac alapja valahol a bizalom, amit minél előbb helyre kell állítani.

Sobel Péter reményét fejezte ki, hogy egy éven belül minden magára valamit is adó iroda alá fogja írni a kódexet. Örömmel tekintett a jövőbe, mert szerinte a kódex biztosítani fogja a szakmán belüli folyamatos közös gondolkodást, ami szintén minőség javulást is fog maga után vonni.

Vajnági Pál azt az elvárását fogalmazta meg, hogy a kódexet ne csak aláírják, de a tartalma legyen is betartatva. Végső célként azt tűzte ki a szakma elé, hogy rövid időn belül az ügyfeleknél legyen szempont, hogy olyan irodát bízzanak meg, aki aláírta a Normagyűjteményt.

Rutai Gábor emlékeztetett, hogy a válság ideje alatt sokan elvéreztek a piacon. Akik életben maradtak, azok erőnek erejével tisztességesen tették ezt, vagy épp ellenkezőleg; kizárólag tisztességtelenül. A túlélés utáni teljes megújuláshoz és megtisztuláshoz viszont most már ki kell szorítani ezeket a tisztességtelen elemeket a piacról.

Köles Zoltán az Etikai Kódex hasznának azon oldalát világította meg, hogy mostantól kezdve vitás vagy peres esetekben a bíróknak is lesz mire támaszkodniuk. Eddig nem volt semmilyen olyan írásos normarendszer, ami utat mutathatott volna szakmának, vagy a bíróságoknak, így a perek kimenetele gyakorta ellent mondott egymásnak, ami viszont csak a kóklerek arcátlanságát növelte.

Dr. Sztranyák József a legnagyobb eredménynek azt tartotta, hogy végre önként fognak egy nyelvet beszélni az aláíró szervezetek. Véleménye szerint a következő cél pedig nem lehet más, mint hogy a kódex a kamarába is be legyen vezetve, mert ezután  önkéntes és regisztrált tagokra nézve is kötelező érvényű lesz.

 

szerző:  Máté Péter (2014.10.01.)

 

<< Vissza az ingatlan szakmai hírekhez

 


Címkék: választ kaptak a szakma mai helyzetéről,

Tetszett? Hasznos volt? 
Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

 


Rétköz Vagyonértékelő Kft.                              
1118 Budapest, Rétköz utca 51.                      
Tel.: +36 30 914 1585
                                    
www.retkozvagyonertekelo.hu