Megkérdeztük – a MIOSZ díjazottjait

    Kirsch Gábor   dec. 2nd, 2014  
 
 

Megkérdeztük – a Miosz díjazottjait

A szeptember 26-án megrendezésre került Lakásbörze szakmai napján – az Ingatlanközvetítők Etikai Normagyűjteményének aláírása mellett – a MIOSZ díjakat is kiosztott a 2014-ben legjobban teljesítő tagjai között.

 

Ebben az évben a legtöbb megbízással rendelkező üzletkötő Papp Linda (Student Housing Ingatlaniroda) lett, a legtöbb kizárólagos megbízást (45-öt) pedig Bene Krisztina (AS Consulting Kft.) kötötte. A MIOSZ által összeállított szakmai kvíz nyertese pedig Batta Mari (Profi Ingatlaniroda) lett.

Megkerestük őket, hogy megkérdezzük:mit jelent nekik ez a díj és, hogy hogyan látják az ingatlanpiac jelenlegi helyzetét.

 

  • Mit jelent Önnek ez a díj?

Papp Linda: Nagyon meglepődtem, mikor Zoltán (Köles Zoltán – a MIOSZ főtitkára) felhívott, hogy kitüntettek a „legaktívabb ingatlanközvetítőnek” járó díjjal. Az egész napomat, sőt, hetemet bearanyozta. Tény, hogy sokat és lelkiismeretesen dolgozom, igyekszem a tőlem telhető legtöbbet megtenni, de számomra ez a természetes. Ez a kitüntetés azonban, egy komoly visszaigazolás számomra, ami azt jelzi, hogy jól végzem a munkámat, és ez rengeteg erőt ad a mindennapokhoz. Kívánom, hogy mások is átéljék azt, amit ez a díj nekem adott.

Bene Krisztina: Nagyon meglepett, hogy én kaptam meg ezt a díjat. Természetesen örülök neki nagyon, hiszen egy elismerés mindennél fontosabb, visszaigazolás, hogy valamit jól csináltam. Azóta a leveleim végén szerepel az oklevél, hogy lássák a tulajdonosok és az érdeklődők egyaránt.

Batta Mari: Azt hiszem a díj elismerése az elmúlt 25 év folyamatos tanulásának. Büszke vagyok, hogy nekem sikerült a legjobban válaszolnom a kérdésekre, ugyanakkor azt gondolom, hogy minden ingatlannal foglalkozó szakembernek felkészültnek kell lennie, elsősorban az ügyfelei érdekében! Az ügyfelek komplex tudást igényelnének az ingatlanosoktól, de sajnos ez nem minden esetben valósul meg.

 

  • Mit gondol, hogyan sikerült elérni ezt a kiugróan magas megbízás számot?

Papp Linda: 2 éve már, hogy ingatlanokkal foglalkozom, ez alatt sok mindent meg lehet tanulni. Elsősorban albérleteket adunk ki, ami gyorsabban „pörög”, talán ez is az oka, hogy több megbízást kötök, mint egy olyan kolléga, aki inkább értékesítéssel foglalkozik. Motiváló tényező az is, hogy a vezetőink kisebb versenyeket hirdetnek meg a kollégák számára. Ilyenkor például az adott hónapban a legtöbb megbízást hozó kolléga valamilyen jutalomban részesül. Valamint nagyon fontos kiemelnem, hogy nálunk csapatmunka folyik, mindenki segíti a másikat, nincs rivalizálás, így a kollégáimnak is köszönhetem a sok megbízást, ez a díj az övék is.

Bene Krisztina: Az, hogy sok kizárólagos lakásom van, az a több éves munkának köszönhető és nem egy rövid ideig tartó, kemény talpalásnak. A kizárólagossághoz szerintem mindenképpen számít a gyorsaság, hogy a tulajdonost időben hívjam. Mert ha már rengetegen dolgoznak vele, csak akkor van esélyem kizárólagosságot szerezni, ha legalább egyszer én adom ki. (Mivel nagyrészt kiadó lakásokkal foglalkozom, eladókat ajánlás útján kapok.) Azokkal a lakásokkal, amelyekkel már dolgoztam és kiadtam kicsit könnyebb a dolgom, mert ha meg volt elégedve a tulajdonos a munkámmal, elsőnek engem hív, hogy ismét kiadó. A másik dolog, hogy csak magamat adom, nem vagyok erőszakos és úgy ajánlom a lakást, mintha a sajátom lenne. Ezt megérzik a tulajdonosok és szimpatikus számukra, hogy nem minden áron akarom kiadni. A kényelem sok esetben fontos, amikor egy tulajdonos vidékről jár fel. Ott rögtön fel tudom ajánlani, hogy ha kulcsom van a lakáshoz, neki csak akkor kell jönnie, ha konkrét érdeklődő van a lakásra.

 

  • Napi munkája során is meghatározó az alapos szakmai felkészültség?

Batta Mari: Igen, ha időm engedi, akkor a szakmai szervezetek által szervezett előadásokon rendszeresen részt veszek. Egy-egy felmerülő kérdés során ügyvéddel vagy adótanácsadóval is szoktam konzultálni, hiszen minden eset picit más. Bízom abban, hogy a szakma tovább fejlődik, esetleg létrejön az Ingatlankamara, amire én már 20 éve várok.

 

  • Milyen célokat tűzött ki magának a következő fél évre?

Papp Linda: A következő fél évben tovább szeretném növelni a hatékonyságomat, ez alatt a megbízásokból megvalósuló üzletek százalékát értem. Igyekszem több egyéni (kizárólagos) megbízást kötni. Úgy vélem, ez mind az ügyfelek, mind a szakma résztvevői számára előnyösebb konstrukció, amennyiben a felek korrektek. Illetve a kezdetek óta misszióm, hogy úgy végezzem a munkámat, hogy a szakma megítélése javuljon, ezt továbbra is célkitűzésem.

Bene Krisztina: Célok vannak, hiszen célok nélkül dolgozni, elfecsérelt idő. J

Batta Mari: A következő félévben – mint mindig – elégedett ügyfelekkel és kollégákkal szeretnék találkozni és dolgozni.

 

  • Hogyan látja az ingatlanpiac jelenlegi helyzetét?

Papp Linda: A jelek arra utalnak, hogy az ingatlanpiac kimozdult a mélypontról, a lakások villámgyorsan cserélnek gazdát. Sok azonban a túlárazott ingatlan, ami alatt elsősorban a rossz műszaki és esztétikai állapotú lakásokat értem. Ezeket vagy olcsóbban (áron alul), vagy rendbehozatalt követően lehetne jobban eladni. Építészmérnökként látom, hogy néha párszázezer forint ráfordítással sokat javulna egy-egy lakás állapota, de sokan ezt sem tudják vagy akarják kifizetni. Ami az albérleteket illeti, óriási a kereslet, így egyre kúsznak fel az árak, a jó ár-érték arányú lakások azonnal elkelnek. Azonban sok esetben sajnos itt is ugyanaz tapasztalható, mint az eladó lakásoknál; a tulajdonos 0 befektetéssel maximális hasznot szeretne, ami nagyon rossz irány. Érdemes lenne igénybe venni szakemberek segítségét egy-egy felújításhoz, mind az állagmegóvás, mind az energia-takarékosság és az esztétikai minőség növelése érdekében.

Bene Krisztina: Mindenki látja, érzi, hogy valami elindult az ingatlanpiac területén. Azt, hogy ez most nagy változás-e, nem tudom, ezt a szakemberek biztos jobban látják. Egy biztos, a kiadásnál nagyon felszaladtak az árak. De amíg van kereslet, a kínálat is ahhoz igazodik. Egy biztos; örülök, hogy nem albérletben kell laknom! J

Batta Mari: Az ingatlan piac a válság okozta sokkból most kezd kilábalni, elindulnak a befektetések és az újlakásépítés, ami beindíthatja a körforgást. Sajnos a „deviza” adósok helyzete és a forintosítás újra negatívan befolyásolhatja a piacot azokban az esetekben, ahol a lakás értéke nem fedezi az adósságot.

 

  • Mit gondol a MIOSZ szerepéről a mai ingatlanpiacon?

Papp Linda: Irodánk több mint 1 éve csatlakozott a MIOSZ-hoz, amely akkor is és most is nagyon jó döntésnek bizonyult. Említettem, hogy a szakma megítélése mennyire rossz, továbbra is sok az etikátlan, felkészületlen és erőszakos ügynök, akik megnehezítik mindannyiunk munkáját. A MIOSZ ez ellen kíván radikálisan fellépni, és olyan irodákat összefogni, akik elkötelezik magukat a korrekt üzletpolitika, professzionális szakértelem és együttműködésen alapuló partnerség mellett. Számomra ez mind nagyon fontos tényező.

Mindamellett, hogy a „kis irodák” érdekképviseletét végzik, továbbképzéseket és rendezvényeket szerveznek, szakmai fórumokon keresnek válaszokat egy-egy aktuális ingatlanpiaci problémára. Technikai újításaikkal pedig nagyban elősegítik a hirdetési felületeken való megjelenést, illetve annak lehető legnagyobb hatékonyságát. A listát bőven lehetne folytatni, és remélem, hogy a MIOSZ töretlenül halad a kijelölt úton, és a közreműködő munkatársak eredményes tevékenysége révén – amelyért ezúton is köszönetemet szeretném kifejezni – további sikerekkel egyre erősebbé válik.

Batta Mari: A MIOSZ,  mint szakmai szervezet a nehéz időkben is segítő kezet és szakmai támogatást nyújtott tagjai számára, megalkotta az Etikaiszabályzatot és ami ennél is fontosabb; egy asztalhoz ültette és együttgondolkodásra bírta a versenytársakat. Lépésenként kitisztulhat ez a sokat megért szakma, és a végén remélhetőleg tényleg csak az elhivatottak maradnak.

 

szerző: Máté Péter

2014.12.02.

 


<< Vissza az ingatlan szakmai hírekhez

 


Tetszett? Hasznos volt? 
Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

 


Rétköz Vagyonértékelő Kft.                              
1118 Budapest, Rétköz utca 51.                      
Tel.: +36 30 914 1585                                     

www.retkozvagyonertekelo.hu